Εκτύπωση

Σχολικός εκφοβισμός

Γράφτηκε από τον/την Ματίνα Ζορμπά on . Posted in Γενικά

«6 Μαρτίου: Ημέρα κατά της Σχολικής βίας και του Εκφοβισμού»

                                                             Εσπερινό ΓΕΛ Κοζάνης

                                                         (υπεύθυνη: Ζορμπά Ματίνα)

                                                                    

                                                                     Πρόγραμμα

?     Σχολικός εκφοβισμός: ορισμός, μορφές και συνέπειες εκφοβισμού, τρόποι αντιμετώπισης

?     Προβολή ταινίας: Despues de Lucia/ After Lucia (2012), η οποία βραβεύτηκε ως καλύτερη ταινία στο τμήμα ? Ένα κάποιο βλέμμα? του Φεστιβάλ Καννών.

?     Ερωτήσεις και συζήτηση πάνω στην ταινία.

Αποσπάσματα από κριτκές της ταινίας

.. ?Πραγματικά, είναι ένα ιδανικό μάθημα για τους νεαρότερους και μία έξοχη υπενθύμιση για τους μεγαλύτερους του πόσο σκοτεινός μπορεί να γίνει ο κόσμος?. Κ.Παναγιώτου

?..Καλό θα ήταν, το λοιπόν, στην αίθουσα να συρρεύσουν οι ίδιοι οι ανήλικοι ενδιαφερόμενοι, βλέποντας την Οδύσσεια της φουκαριάρας Άλε ως παράδειγμα - μάθημα και όχι οι γονείς τους, που ο ρόλος τους, κατά αυτή την περίοδο της ζωής τους, είναι πιότερο συμβουλευτικός, υποστηρικτικός, επικουρικός, προστατευτικός, μα ποτέ δεν θα έπρεπε περιοριστικός. Τα 17 και τα 18 μια φορά περνάνε στην ζωή. Είναι αμαρτία να πηγαίνουν χαμένα για μια αμέλεια, για μια ανοησία...? zervo

?..Η ταινία είναι ένα δυνατό ράπισμα στο σχολικό σύστημα και στην απουσία κάθε ουσιαστικής προσέγγισης, πρόληψης, λήψης μέτρων, όχι καταστολής, μα ευαισθητοποίησης και επικοινωνίας με τους μαθητές. Αν και όλη σχεδόν, διαδραματίζεται στους χώρους του σχολείου, η κάμερα δεν στρέφεται ποτέ προς την έδρα των εκπαιδευτικών γιατί απλώς δεν ?υπάρχουν. Έρχονται να τιμωρήσουν μόνο και όχι να προλάβουν, να απειλήσουν και όχι να προσεγγίσουν, να αποβάλουν και όχι να καταλάβουν?. Ε.Κανταρτζή

-Φυλλάδιο για τον εκφοβισμό

-Βίντεο-Οι λέξεις πονάνε

 

 

Εκτύπωση

Καθηγητές

Γράφτηκε από τον/την Super User on . Posted in Γενικά

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΟΥΤΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕ 04.04 ΒΙΟΛΟΓΟΣ

 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:

ΔΑΛΑΜΠΑΣΧΑ ΕΛΕΝΗ ΠΕ02

ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ02

ΚΑΡΑΝΑΤΣΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ80

ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΕ03

 

Εκτύπωση

Λειτουργία

Γράφτηκε από τον/την Super User on . Posted in Γενικά

Εσπερινό Ενιαίο Λύκειο-Εσπερινό Γυμνάσιο

Το Εσπερινό Ενιαίο Λύκειο και Εσπερινό Γυμνάσιο απευθύνεται σε μαθητές άνω των 14 ετών οι οποίοι επιθυμούν παράλληλα με πρωινή εργασία να ολοκληρώσουν τις σχολικές τους σπουδές.

Πρόγραμμα Σπουδών

Η φοίτηση στο Εσπερινό Γυμνάσιο διαρκεί 3 έτη (τάξεις Α-Β-Γ), και στο Εσπερινό Ενιαίο Λύκειο 4 έτη (τάξεις Α-Β-Γ-Δ). Τα Απολυτήρια Εσπερινού Γυμνασίου και Ενιαίου Λυκείου είναι ισότιμα με τα αντίστοιχα των Ημερησίων Σχολείων (Δημοσίων και Ιδιωτικών). Τα μαθήματα ξεκινουν στις 6:30 μ.μ. και διαρκούν εως τις 9:45.

Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη-Ενισχυτική Διδασκαλία

Η πρόσθετη διδακτική στήριξη και η ενισχυτική διδασκαλία γίνεται πρίν την εναρξη των μαθημάτων και μετά την λήξη τους.

Εξετάσεις

Οι εξετάσεις, οπως και σε ολα τα σχολεία είναι ενδοσχολικές. Αυτό περιλαμβάνει και τις Απολυτήριες εξετάσεις Γυμνασίου και Λυκείου. Επί πλέον στην Δ Λυκείου οι μαθητές που επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις Εσπερινών Ενιαίων Λυκείων. Σε αυτήν την περίπτωση η εισαγωγή σε ΑΕΙ & ΤΕΙ γίνεται σε ειδικό ποσοστό θέσεων οι οποίες αντιστοιχούν στα Εσπερινά Σχολεία.

Εγγραφές

Οι 3 τάξεις του Εσπερινού Γυμνασίου αντιστοιχούν πλήρως με αυτές του Ημερησίου Γυμνασίου. Οι τελειόφοιτοι της Α και Β τάξης των Ημερησίων Ενιαίων Λυκείων εγγράφονται αντίστοιχα στην Γ και Δ τάξη του Εσπερινού Λυκείου. Πτυχιούχοι των ΤΕΣ, Α-κύκλου ΤΕΕ, Β-κύκλου ΤΕΕ και Σχολών μαθητείας ΟΑΕΔ εγγράφονται στην Γ τάξη του Εσπερινού Ενιαίου Λυκείου. Μαθητές των ΤΕΛ οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει των Α τάξη καθώς και οι μαθητές της Β και Γ τάξης ΤΕΛ εγγράφονται επίσης στην Γ τάξη του Εσπερινού Ενιαίου Λυκείου.

Εκτύπωση

Η Εξέλιξη της Εσπερινής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα

Γράφτηκε από τον/την Super User on . Posted in Γενικά

Η πρώτη σχολή εσπερινής εκπαίδευσης εμφανίστηκε στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του «Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας», ο οποίος ίδρυσε το 1901 νυχτερινή εμπορική σχολή.
Το 1927 επιτρέπεται η ίδρυση νυχτερινών Πρακτικών Εμπορικών Σχολών και από ιδιώτες.
Το 1929, ιδρύονται τα πρώτα δημόσια νυχτερινά δημοτικά (με την έννοια της παροχής στοιχειώδους εκπαίδευσης) σχολεία, με το νόμο 4397, ο οποίος είχε ως στόχο την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού όσων είχαν υπερβεί την νόμιμη ηλικία φοίτησης στο Δημοτικό σχολείο, την υποβοήθηση της γλωσσικής ανάπτυξης των ξενόφωνων και την παροχή σ? αυτούς στοιχείων μόρφωσης από τη σύγχρονη ζωή του Έθνους.
Με το Α.Ν. 28/1936 δίνεται το δικαίωμα ίδρυσης νυχτερινών Σχολών εμπορικής μόρφωσης σε Δήμους, Κοινότητες, Εμπορικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια, Επαγγελματικές Οργανώσεις, Σωματεία Εμπόρων.  
Το 1936 ο «Φοιτητικός Εκπαιδευτικός Σύλλογος» (με τον Α.Ν. 250/1936) και το 1937 η «Φιλική Εταιρία Νέων» ιδρύουν δύο νυχτερινά Γυμνάσια.
Το 1938, με τον Α.Ν. 1784, επιτρέπεται στη Χριστιανική Αδελφότητα Νέων να ιδρύσει και να συντηρεί στη Νέα Κοκκινιά και στη Θεσσαλονίκη από ένα ιδιωτικό νυχτερινό Γυμνάσιο, στο οποίο θα φοιτούν εργαζόμενοι μαθητές.
Το 1943, με το νόμο 916, το κράτος επιτρέπει σε κάθε νομικό πρόσωπο να ιδρύσει νυχτερινό Γυμνάσιο, ενώ το 1947, με το νόμο 205, αφαίρεσε το προνόμιο της αποκλειστικότητας στην ίδρυση και τη συντήρηση Νυχτερινών Γυμνασίων από τα κοινωφελή σωματεία και ιδρύματα, δίνοντας τη δυνατότητα της ιδιοκτησίας τέτοιων σχολείων και στα φυσικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα, με το νόμο 837/1943 ιδρύεται στο ΥΠ. Ε. Π. Θ. «Τμήμα Λαϊκής Επιμόρφωσης», που είχε ως σκοπό να συστηματοποιήσει την όλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, η οποία στηρίχθηκε κύρια στη λειτουργία των νυχτερινών δημοτικών σχολείων. Με το Ν. Δ. 3094/1954 αναδιοργανώνεται το Τμήμα Λαϊκής Επιμόρφωσης με τη δημιουργία των Νομαρχιακών Επιτροπών Καταπολέμησης του Αναλφαβητισμού και ιδρύονται νυχτερινά σχολεία για την υποχρεωτική φοίτηση των αναλφάβητων και ημιαναλφάβητων ηλικίας 14?20 ετών καθώς και την προαιρετική φοίτηση των ενηλίκων ηλικίας άνω των 20 ετών. Το 1961, με το Β. Δ. 617, προστίθεται ο 7ος χρόνος φοίτησης στα νυχτερινά Γυμνάσια. Επίσης, με το νόμο 3971/1959, είχε αρχίσει η ίδρυση νυχτερινών τεχνικών επαγγελματικών σχολών.
Το 1964, με το Ν.Δ. 4379 ορίζεται ότι η φοίτηση στη Μέση Εκπαίδευση θα παρέχεται στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, στα οποία η εσπερινή εκπαίδευση θα είναι τετραετής. Αυτό καταργήθηκε το 1967 με τον Α.Ν. 129, για να επανέλθουν τα επτάχρονα εσπερινά Γυμνάσια.
Ο Ν. 309/1976 κατάργησε τα επτάχρονα εσπερινά Γυμνάσια και στη θέση τους ίδρυσε τρίχρονα εσπερινά Γυμνάσια και τετράχρονα εσπερινά Γενικά Λύκεια.
Ο Ν. 576/1977 προέβλεψε τη σταδιακή κατάργηση των νυχτερινών κατώτερων και μέσων τεχνικών ? επαγγελματικών σχολών και την ίδρυση νυχτερινών Τεχνικών ? Επαγγελματικών Λυκείων, στα οποία η φοίτηση είναι οκτώ εξάμηνα (δύο περισσότερα από τα ημερήσια), καθώς και την ίδρυση νυχτερινών Τεχνικών ? Επαγγελματικών σχολών νέου τύπου, στις οποίες η φοίτηση διαρκεί ένα ή δύο εξάμηνα περισσότερα απ? ότι στις ημερήσιες.
Ο Ν. 2525/1997 θεσμοθετεί το Ενιαίο Λύκειο ενώ ο Ν. 2640/1998 τα Τ.Ε.Ε. (με ταυτόχρονη κατάργηση των Τ.Ε.Λ. και των Τ.Ε.Σ.) και την καθιέρωση σ? αυτά δύο κύκλων σπουδών συνολικής διάρκειας τριών ετών για τα ημερήσια και τεσσεράμισι ετών για τα εσπερινά (3 έτη ο Α΄ κύκλος και 1,5 έτος ο Β΄ κύκλος σπουδών. Αργότερα, 2,5 έτη ο Α΄ κύκλος και 1,5 έτος ο Β΄ κύκλος).
Με το νόμο 3475/2006 θεσπίζονται τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.), τα οποία αντικαθιστούν τα ΤΕΕ. Η φοίτηση στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ είναι τριετής ενώ στα εσπερινά τετραετής.  
Είναι φανερό πως, μετά από μια περίοδο φθίνουσας πορείας, τα εσπερινά σχολεία αυξάνονται και πάλι στη χώρα μας, γεγονός που καταδεικνύει την έντονη ζήτηση για δευτεροβάθμια υποχρεωτική και μεταϋποχρεωτική εκπαίδευση από άτομα με συγκεκριμένες ανάγκες και υποχρεώσεις.

Εκτύπωση

Γενικές πληροφορίες για το σχολείο μας

Γράφτηκε από τον/την Super User on . Posted in Γενικά

Το σχολείο μας στεγάζεται σε κτίριο που κατασκευάστηκε το 1980. Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις (αίθουσα Η/Υ, γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου). Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το Εσπερινό Γυμνάσιο. Το προαύλιο του σχολείου μας είναι έκτασης 2.5 στρεμμάτων από τα οποία το 1.5 στρέμμα είναι κήπος με γκαζόν και λουλούδια.

Το Εσπερινό Λύκειο Κοζάνης ιδρύθηκε το 1989 και αρχικά λειτούργησε μόνο ως Γυμνάσιο. Από το 1991 προστέθηκαν σε αυτό λυκειακές τάξεις και σήμερα λειτουργεί με όλες τις τάξεις λυκείου. Μετά το 2000 κάλυπτε εξολοκλήρου τις ανάγκες για νυκτερινή β/θμια εκπαίδευση της Δυτικής Μακεδονίας. Σήμερα και από το 1994 συστεγάζεται με άλλα δύο ημερησία σχολεία στο σχολικό συγκρότημα Πανοράματος Κοζάνης. Λειτουργεί με τέσσερα (4) τμήματα ένα τμήμα για κάθε τάξη με κατά μέσο όρο δεκαπέντε (15) μαθητές ανά τμήμα, κατά τις ώρες 17:00' έως και 20:30'. Οι μαθητές του σχολείου μας είναι 50% άνδρες και 50% γυναίκες περίπου και προέρχονται γεωγραφικά κυρίως από το νομό Κοζάνης (ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερις επαρχίες) και κατά τα ? μετακινούνται είτε με αστικά είτε με υπεραστικά λεωφορεία, είτε και με δικό τους μέσον.